Vad är kollektivavtal? Så fungerar det!

juni 9, 2022 0 Comments

Vad är kollektivavtal? Så fungerar det!

 

Alla som har ett jobb, eller som gått i skolan för den delen, har förmodligen hört talas om kollektivavtal. Om man inte har det så har man verkligen missat något. Kollektivavtal är nämligen något av det viktigaste som finns för oss som arbetar. Det är kollektivavtalet som gör att vi har de villkor, ersättningar, löner och rättigheter som vi har. Men alla jobb har inte kollektivavtal idag, något som man alltid ska vara noggrann med att kolla upp om man är i processen av att byta jobb. En arbetsplats utan kollektivavtal är en arbetsplats man inte vill arbeta på. Vi ska berätta varför, i den här guiden om kollektivavtal.

 

Vad är ett kollektivavtal?

 

Ett kollektivavtal är ett avtal som skrivits mellan en arbetsplats och ett fackförbund eller en arbetsgivarorganisation. Det är ett avtal som reglerar allt från villkor, till löner, förhandlingar, ersättning och rättigheter och skyldigheter. Det är dessutom ett avtal som bestämmer hur arbetsgivaren får reglera förmåner och ersättningar i form av löner, semestrar, uppsägningstid och pension.

 

Det finns olika kollektivavtal beroende på vilken arbetsplats och vilket fackförbund det gäller. Statligt anställda har ST kollektivavtal genom facket som verkar inom statliga myndigheter. Kollektivavtal st är alltså det avtalet som skrivits mellan en statlig myndighet och en statlig fackförbund. Om man arbetar inom vården har man ett annat kollektivavtal som kommer från ett annat fackförbund, till exempel.

 

Varför ska man ha kollektivavtal?

 

Det säger ju lite sig självt, egentligen. Om en arbetsplats inte har ett kollektivavtal finns det inga bestämmelser för de rättigheter och skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har. Det finns ingen utöver arbetsgivaren som i sådana fall reglerar löner, semester, pension och andra ersättningar, förmåner och villkor. Utan kollektivavtal finns ingen förbindelse till fackförbund eller arbetsgivarorganisationer. Det är otroligt viktigt att välja en arbetsplats med kollektivavtal för sin egen skull, för att man ska vara säker på att man har de rättigheter som man förtjänar som arbetare.

 

Om man är osäker på om ens framtida arbetsplats har kollektivavtal kan man bara fråga chefen eller fackförbundet man tillhör så får man reda på det. Det är ingenting som är hemligt eller dolt utan är öppet och tillgänglig information för alla som har med arbetsplatsen att göra. Oavsett om man arbetar på en statligt ägd städfirma eller ett snickeri är det viktigt att man har rätt kollektivavtal och tjänstepension för framtiden.

 

Hur skaffar man ett kollektivavtal?

 

Om man driver ett företag kan man få ett kollektivavtal genom att kontakta det fackförbundet eller arbetsgivarorganisationen som är verksamma inom den branschen man tillhör. De kan hjälpa till att ta fram ett avtal om de inte redan har ett färdigt. Genom att ha ett kollektivavtal ser man till att vara en schysst arbetsplats som har bra villkor och bra rättigheter för sina anställda – något som alla arbetsgivare borde sträva efter att ha. När det kommer till tjänstepension är detta extra viktigt för dig som är egenföretagare, exempelvis jurister eller takläggare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *